Snoekers.nl Blog – Roofvissen in Gorinchem e.o.


Inbouw-idee aluminium jon boat
07/12/2008, 18:08
Filed under: Activiteiten

Al enige tijd zaten wij te worstelen met het inbouwen van allerlei apparatuur in de Waterspecht, onze aluminium Xpress Boats 430 visboot, beter bekend als een Eggercraft 430. Deze boot wordt geïmporteerd en geleverd door Eggers te Jisp, vandaar de brand-name.

Wat willen we zoal inbouwen?

 • Hengelsteunen om handsfree te kunnen trollen
 • Stoeltjes voor de lange visdagen (draaibaar)
 • een stevig platform voor de Lowrance X-125 Fisfinder en bijbehorende 7Ah gel-accu
 • Garmin 12XL handheld GPS ontvanger
 • Icom M71 handheld  marifoon
 • Steun voor visparaplu
 • steunen voor een huif, zodat in de boot overnacht kan worden
 • navigatieverlichting (rood, groen, wit rondschijnend)
 • betonplex werpplatform in het voorste deel (met opberg-luikje)
 • een tweetal afsluitbare opbergbakken
 • rekje voor kunstaas

Bovendien was de wens om de boot volledig intact te houden. Natuurlijk kun je boren, zagen en tappen in het aluminium, maar daar zagen we niet zo veel brood in. Ook is het handig als alle bende van boord is als je een dagje met de kinderen op stap wilt. Het moest dus een non-destructieve en uitneembare oplossing worden. Alles zal zijn plek krijgen op een soort multi-functioneel tafeltje.

Hier hebben we lang over nagedacht. Robert en ik vonden het beide zonde om de zaag en boor in de boot te zetten. Na lang puzzelen kreeg ik opeens een geweldig idee: klemmen met RVS draadeinden. Zeer goedkoop, snel en makkelijk te maken, en het idee is bovendien overal toepasbaar in de boot! Overal zitten spanten en bankjes waar je een passende beugel voor kunt fabriceren!

Hier is een foto van het eerste prototiep:  excuses voor de herfstbende en het regenwater in de boot. De Waterspecht is echter een hardwerkende 12 maanden per jaar varende no-nonsense boot!  🙂 Onderhoud doen we niet aan, eens per jaar wordt hij op de kop gegooid en afgeboend, that’s all folks!

inbouw-idee-jon-boat-13

Zoals je ziet is het een stom-eenvoudige oplossing! (maar dat zijn alle goede ideeën) Het bankje bestaat uit stevige 4 maal omgevouwen aluminium plaat. In het bankje zit schuim opgesloten, wat de boot bij calamiteiten drijvende houdt. Natuurlijk is dit maar een probeersel en moeten de RVS draadeinden nog op maat worden gemaakt. Dat gaat prima met een elektrische slijptol. Ook het afbramen gaat prima, met een zaag en vijl sta je te tobben met RVS. Gelukkig heeft HSV Gorinchem een prima werkplaats waar de leden in de winter gebruik van mogen maken.

De RVS draadeinden zitten ingepakt in doorzichtige luchtslang. Hierdoor maken ze nooit galvanisch contact met de boot i.v.m.  elektrolyse corrosie. RVS M6 draadeind is stevig genoeg en is in de bankschroef nog redelijk makkelijk te buigen. Wél eerst het draadeind inpakken met de slang, later lukt dit nooit meer!  Het benodigde RVS materiaal is verkrijgbaar bij de betere watersportzaken. De hele toestand kost bovendien erg weinig, minder dan 10 euro voor de hier getoonde beugeltjes, inclusief RVS carrosserie-ringen en vleugelmoeren.  Zo zien de eerste zelfgemaakte beugels er uit:

inbouw-idee-beugels1

Inmiddels hebben we vastgesteld dat het idee werkt: het zit werkelijk muurvast.  De uiteindelijke vorm wordt uitgewerkt in waterbestendig multiplex, en netjes geschilderd in de kleuren van de boot. Dat laten we zeker nog zien op deze site. Aan de zijkanten worden RVS schroefogen gemaakt, waar je lijnen en kunstaas aan kunt ophangen, handig! Ook zal onder de definitieve versie een rubber matje geplaatst worden, tegen krassen en schuiven. Eigenlijk onzin, want het zit al muurvast. We hebben ook nagedacht over een plank over de gehele breedte van de zitbank, met vier van deze beugels op z’n plaats gehouden.

De oplossing: stom eenvoudige beugels!

Hier zie je de beugels in detail: ingepakt in plastic luchtslang

inbouw-idee-beugels-details-plastic-buis

Zo worden de beugels liggend zijwaarts onder het bankje geschoven. Het bodemprofiel laat dit nog net toe!

Nadat de beugels onder het bankje zijn geschoven blijven ze vanzelf  staan, het plankje kan er nu over worden geschoven.

inbouw-idee-beugel-vrijstaand

Robert opperde dat we ook een smallere variant gaan maken: met twee extra kortere beugels kun je een smallere plank tegen de zijkant van de boot aan trekken (soort afspannen). Een heel korte beugel is mogelijk als we besluiten om toch een gaatje boren in het bankje, wat eigelijk wel acceptabel is. Een kort J-vormig beugeltje zou dan precies hetzelfde effect hebben.  Ook met dit idee gaan we aan de slag. Wordt vervolgd!

Leesvoer:

Importeur Eggers te Jisp: http://www.eggers.nl

http://www.xpressboats.com

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Hoi vissers,
Ik heb met plezier jullie site bekeken. Ik was op zoek naar een goede boot en mede dankzij jullie info over de Eggercraft 340 x 160 hebben wij ook zo’n boot gekocht bij Eggers te Jisp. Jullie zijn handig zag ik en ik vroeg mij af of jullie ook een oplossing hebben gevonden om de boot goed af te dekken. Bij Eggers verkopen ze geen dekzeil. Bij deze bedankt voor jullie info op de site en als jullie een oplossing hebben voor het afdekken hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,

Michael

Reactie door Michael Hop
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: